Bacchus en het verlangen naar de roes

Filosofie en wijn vormen een prima combinatie.

Iedereen heeft weleens van de wijngod Bacchus gehoord, maar … er valt nog veel meer over hem te vertellen. Terecht raken schrijvers, psychologen en filosofen nooit echt uitgepraat over deze mythologische figuur. Net zoals wijn de alcoholische drank is met de meeste complexiteit, gaat dit ook op voor de god die deze drank symboliseert. Zowel wijn als Bacchus maakt in figuurlijke zin de tongen los.

De Griekse halfgod Dionysus, die later in de Romeinse mythologie Bacchus genoemd wordt, bracht volgens de overlevering de wijnrank naar Europa. Bij hem ligt niet alleen de oorsprong van de wijn, maar ook van het theater en hij staat dan ook voor veel meer dan wijn alleen.

Bacchus symboliseert de roes, die tot verinnerlijking maar ook tot extase kan leiden. Tot inspiratie, maar ook tot seks en geweld. Bacchus is de god van Wein, Weib und Gesang, van seks en drugs en rock and roll.

Dionysus/Bacchus heeft een heel bijzondere levensgeschiedenis en is verbonden met schitterende verhalen en rituelen, die niet alleen boeiend zijn maar ons ook vandaag de dag van alles te zeggen hebben.